Schrijf je ‘bedoelt’ of ‘bedoeld’?

Het verschil tussen ‘bedoelt’ en ‘bedoeld’ is een veelvoorkomende bron van verwarring in de Nederlandse taal. Dit heeft te maken met de verschillende vervoegingen van het werkwoord ‘bedoelen’ en hoe we herkennen of we te maken hebben met de tegenwoordige tijd of het voltooid deelwoord. In dit artikel leggen we duidelijk uit in welke gevallen je ‘bedoelt’ schrijft en wanneer ‘bedoeld’ juist is. Ook geven we een overzicht van de vervoegingen en enkele voorbeeldzinnen, zodat je het verschil eenvoudig kunt begrijpen en onthouden. Aan het eind van dit artikel verwijzen we naar andere artikelen op deze site, zoals “ik rij of ik rijd” en “ik hou of ik houd,” omdat ook deze onderwerpen vaak tot verwarring leiden.

Het verschil tussen ‘bedoelt’ en ‘bedoeld’

Om te begrijpen wanneer je ‘bedoelt’ of ‘bedoeld’ schrijft, is het handig om eerst te kijken naar het werkwoord ‘bedoelen’. ‘Bedoelen’ is een zwak werkwoord en de stam is ‘bedoel’. Het verschil tussen ‘bedoelt’ en ‘bedoeld’ hangt af van de tijd waarin je de zin schrijft en of je over het onderwerp of het voltooid deelwoord praat.

  • Bedoelt: Dit gebruik je in de tegenwoordige tijd wanneer het onderwerp ‘jij’, ‘u’, of ‘hij/zij/het’ is. Bijvoorbeeld: “Wat je bedoelt is duidelijk.”
  • Bedoeld: Dit is het voltooid deelwoord en wordt vaak gebruikt in combinatie met hulpwerkwoorden zoals ‘hebben’ of ‘zijn’. Bijvoorbeeld: “Ik heb het niet zo bedoeld.”

De vervoegingen van ‘bedoelen’

Hieronder zie je de vervoegingen van ‘bedoelen’ in de tegenwoordige tijd, verleden tijd en het voltooid deelwoord:

TijdVervoeging
Tegenwoordige tijdik bedoel
jij bedoelt
hij/zij/het bedoelt
wij/jullie/zij bedoelen
Verleden tijdik bedoelde
jij bedoelde
hij/zij/het bedoelde
wij/jullie/zij bedoelden
Voltooid deelwoordbedoeld

Voorbeelden van ‘bedoelt’ en ‘bedoeld’ in zinnen

Hieronder enkele voorbeeldzinnen die laten zien wanneer je ‘bedoelt’ of ‘bedoeld’ gebruikt:

  1. Tegenwoordige tijd: bedoelt
    • “Wat je bedoelt met die opmerking is niet helemaal duidelijk.”
    • “Hij bedoelt het goed, maar zijn woorden komen anders over.”
    • “Bedoel je dat ik de verkeerde keuze heb gemaakt?”
  2. Verleden tijd: bedoelde
    • “Hij bedoelde dat niet zo, maar het klonk wel hard.”
    • “Wat je bedoelde, kwam niet over zoals je dacht.”
  3. Voltooid deelwoord: bedoeld
    • “Wat je bedoeld hebt, was goed bedoeld, maar kwam anders over.”
    • “Ik heb het niet zo bedoeld.”
    • “Het is precies zoals ik het bedoeld had.”

Waarom verwarren mensen ‘bedoelt’ en ‘bedoeld’ vaak?

De verwarring tussen ‘bedoelt’ en ‘bedoeld’ ontstaat vaak omdat deze vormen hetzelfde klinken, maar in de grammatica anders functioneren. Hetzelfde zien we bij werkwoorden als “ik rij of ik rijd” en “ik hou of ik houd.” In deze gevallen gaat het om de vervoegingen die eindigen op een ‘-d’ of een ‘-t’, en dit leidt snel tot fouten, omdat de klank overeenkomt.

Tip: Om te onthouden of je ‘bedoelt’ of ‘bedoeld’ moet schrijven, kun je kijken naar het werkwoord en of er een hulpwerkwoord in de zin staat, zoals ‘hebben’ of ‘zijn’. In dat geval gebruik je het voltooid deelwoord: ‘bedoeld’. Is er geen hulpwerkwoord en gaat het om de tegenwoordige tijd, dan is ‘bedoelt’ juist.

Wat je bedoelt of wat je bedoeld?

Wanneer je een zin hebt zoals: “Ik begrijp niet zo goed wat je bedoelt” is dit tegenwoordige tijd, waardoor je wat je bedoelt dus met een t schrijft. Wanneer het dus om een voltooid deelwoord gaat zoals bijvoorbeeld hierboven; ‘wat je bedoeld hebt’ dan schrijf je ‘wat je bedoeld’ dus met een d.

Conclusie

Of je nu ‘bedoelt’ of ‘bedoeld’ schrijft, hangt af van de grammaticale context in de zin. Gebruik ‘bedoelt’ in de tegenwoordige tijd wanneer je verwijst naar ‘jij’, ‘u’, of ‘hij/zij/het’. Gebruik ‘bedoeld’ als het voltooid deelwoord, meestal in combinatie met een hulpwerkwoord. Door te letten op het gebruik van hulpwerkwoorden kun je vaak voorkomen dat je de verkeerde vorm gebruikt.

Lees ook onze artikelen over andere taalvragen zoals “ik rij of ik rijd” en “ik hou of ik houd” om je kennis verder te verdiepen. Zo begrijp je steeds beter wat je bedoelt als je schrijft en voorkom je veelgemaakte fouten!