Leven als digitale nomade, de droom van elke reiziger?

Leven als digital nomad, het is niet voor iedereen weggelegd. Je moet wel iets kunnen en enige discipline hebben, anders wordt het een martelgang. Wat is er nodig om een succesvolle digital nomad te worden? Wat zijn populaire bestemmingen? Wat doe en zie je onderweg allemaal?

Het lijkt allemaal ideaal…

… en misschien is het dat ook. Je werkt voor jezelf, kiest per dag de plek waar je werkt en bent niet afhankelijk van vervelende collega’s, door anderen bepaalde werktijden en überhaupt de grillen van een bedrijf of werkgever. Er zijn veel digital nomads die te horen krijgen dat ze geen ‘financiële zekerheid’ hebben, maar wie heeft die wel? We kunnen nou eenmaal niet allemaal Christiano Ronaldo, Koningin Elizabeth of Bill Gates worden. En zelfs zij zijn afhankelijk van talent en geluk. Aan de andere kant: de digital nomad is min of meer zelfvoorzienend en zal hard moeten werken, en niet alleen voor het inkomen. Ook het campertje zal onderhouden moeten worden, je tent gerepareerd, een vlog gemaakt – ook als je een slechte bui hebt. Enige orde en regelmaat zijn nu eenmaal inherent aan het verdienen van geld.

werken als digitale nomade

Wat doet een digital nomad?

Een digital nomad is op reis terwijl hij zijn geld verdient, en dit kan op alle mogelijke manieren zolang je een internetverbinding hebt. Dit houdt dus in: alle klussen die ook bij normale bedrijven gedaan worden, maar ook: schrijven, bloggen en vloggen. De slimsten laten hun blog, vlog of artikelen voor diverse websites sponsoren om nog meer inkomen te genereren. Natuurlijk zijn er ook zat niet-digitale werkzaamheden die je op locatie kunt doen tegen kost en inwoning. Maar de digital nomad, zo simpel is het, verdient online geld en reist erop los.

Populaire plekken van en voor digital nomads

Op nomadlist.com zie je een enorme lijst aan populaire bestemmingen voor digital nomads. Vrij vertaald zegt deze lijst: je kunt overal gaan zitten. Van Singapore tot Medellin, van Berlijn tot Johannesburg. Het hangt geheel van jouw voorkeuren af, en wellicht ook van je werkzaamheden. En misschien wel het belangrijkste: dat de plekken bereikbaar zijn, en dat het leven er enigszins goedkoop is. Sowieso is het raadzaam om een financieel buffertje op te bouwen voordat je op pad gaat. En dat je de mores van de landen die je graag wilt bezoeken, nauwgezet onderzoekt.