E-sigaretten roken? Laat je goed informeren over de vele opties!

Wat wordt er onder e-sigaretten precies verstaan?

Het fenomeen e-sigaretten geldt als een vervanger voor de traditionele sigaret. Een e-sigaret, zoals een van de vele modellen e sigaretten, geeft net als de tabak sigaret nicotine af aan de gebruiker. Het verschil met het standaard roken is daarentegen dat bij e-smoking, ook wel dampen of vapen genoemd, je als gebruiker geen teer en giftige stoffen inademt die bij een gewone sigaret wel vrijkomen. De damp die bij het e-smoken vrijkomt, is dus minder schadelijk dan normale sigarettenrook.

De uiteenlopende voordelen van e-roken

Elektronisch dampen is dus minder ongezond dan het aloude roken, maar heeft nog wel meer voordelen dan dat. Wat veel dampers aangeven als voordeel is dat je aanzienlijk minder kosten hebt als je kiest voor de elektronisch roken. Gematigde rokers die tien shagjes per dag roken, besparen al snel 25 tot 30 procent op de totale kosten voor het roken. Het betreft hier zo’n 250 euro per jaar. Terwijl iemand die wat meer rookt, 20 klare sigaretten per dag, minstens 50 procent bespaart, zo’n 1200-1400 euro per jaar. Dat zijn natuurlijk enorme bedragen die je gemakkelijk kunt uitsparen. Een tweede grote pluspunt van de e-sigaret is dat je de damp niet ruikt. Als damper stinkt je dus niet naar rook. Zowel jouw kleding als jouw adem blijft lekker fris ruiken. In de derde plaats kun je gewoon in huis dampen, zonder dat anderen daar last van hebben. De damp stinkt niet en blijft niet in de kamer hangen. Verder krijg je als e-smoker geen gele tanden en handen. Ook heb je geen asbakken en aanstekers meer nodig. Ten slotte: fijn is verder dat je talloze keuzes hebt als het aankomt op de hoeveelheid nicotine aanvoer bij e-roken en uiteenlopende smaken, van menthol en koffiesmaak tot zoete en kleurrijke smaken.

Informeer je goed over de verschillen

Er zijn e-sigaretten in alle soorten en maten verkrijgbaar. Met name op het gebied van merken en typen kan de kwaliteit sterk van deze apparaten uiteenlopen. Laat je, vooral als beginnende-roker, hierover goed informeren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit alles-in-één e-sigaretten, maar ook uit POD-systemen die een vervangbare cartridge met liquids hebben. Verder kun je gaan voor een wegwerp e-sigaret, een oplaadbare mini elektronische sigaret of -dat is een recentere ontwikkeling – e-sigaren en e-pijpen. Op het gebied van e-roken is er dus veel mogelijk en eigenlijk wel voor iedere man of vrouw een geschikte e-smoker te vinden. Ben je een startende elektronische roker, ga dan voor een starterspakket, een alles-in één e-sigaret primera of een POD-systeem. Vraag hiernaar bij de tabakszaak of bij een andere retailer die e-rokerswaar verkoopt, want zij kunnen je hierover goed adviseren.

Kies een voor jou geschikte e-vloeistof

In plaats van tabak rook je als e-roker zogenoemd e-liquids. Deze worden ook wel e-vloeistoffen, e-juices of elektronische vloeistoffen genoemd en bevatten meestal nicotine met specifieke smaken als (zware) tabak, fruit, kruiden of menthol. Laat je ook over deze vloeistoffen goed informeren bij een speciaalzaak. Het is bijvoorbeeld slim om, als beginnend vaper, te starten met 12 mg nicotine als je niet al te zwaar rookte. Hierna kun je, als je wilt stoppen, het nicotinegehalte langzaam afbouwen naar 0 mg. Zware rokers hebben meestal aan 12 mg nicotine niet genoeg en wordt geadviseerd om te starten met een hogere dosering van nicotine liquids van minimaal 16 mg.