Candle light dinner, do-it-yourself

Je eigen kaarsen maken is een leuke en lonende hobby waarmee je unieke, op maat gemaakte kaarsen kunt maken die perfect zijn voor je huis. Van geurkaarsen tot milieuvriendelijke kaarsen van bijenwas, er zijn talloze manieren om je eigen kaarsen te maken die je vervolgens gezellig bij jouw romantische diner kan zetten.

De juiste benodigdheden

De eerste stap bij het maken van je eigen kaarsen is het verzamelen van alle benodigde benodigdheden. Je hebt was, lont, lontlipjes, een thermometer, een dubbele boiler of een hittebestendige container en een warmtebron, geur of etherische oliën (als je geurkaarsen wilt maken) en kaarsvormen of -containers nodig. Je kan kiezen uit verschillende soorten was, zoals paraffine, soja, bijenwas of een blend.

Smelten maar

Smelt vervolgens je was met behulp van een dubbele boiler of een hittebestendige container boven een pan met kokend water. Gebruik een thermometer om de temperatuur van de was in de gaten te houden en zorg ervoor dat deze niet te heet wordt. Zodra de was is gesmolten, kun je geur of etherische oliën toevoegen als je geurkaarsen wilt maken. Het is belangrijk om een geurolie te gebruiken die speciaal is gemaakt voor het maken van kaarsen, anders houdt de geur mogelijk niet stand of kan de kwaliteit van de kaars worden aangetast.

Lont bevestigen

Terwijl de was aan het smelten is, bereid je je lont voor. Snijd de lont op de juiste lengte voor je kaarsvorm of container en bevestig deze aan het lontlipje. Laat hem in het begin wat langer zodat je de lont makkelijker recht op kan laten staan. Centreer vervolgens de lont in de bodem van de vorm of container. Je kan hem vastplakken met een beetje lijm zodat hij op zijn plek blijft.

Was gieten

Zodra de was volledig is gesmolten, giet je deze in de vorm of container, waarbij je ervoor zorgt dat de lont in het midden blijft. Om ervoor de zorgen dat de lont mooi rechtop blijft staan kan je hem tussen twee houten stokjes zetten die over de bovenkant van de kaarsvorm zit. Laat de kaars enkele uren of een nacht afkoelen en stollen. Zodra de kaars is afgekoeld en gestold, knip je de lont wat korter. 

Een andere manier om kaarsen te maken, is door kant-en-klare kaarsvet melts of -taartjes te gebruiken. Je kunt deze online kopen of in handwerkwinkels. Het zijn kleine, geurende stukjes was die kunnen worden gesmolten in een was smelter. Zodra de was is gesmolten, kunt u geuroliën of etherische oliën toevoegen om de geur aan te passen. Zodra de gewenste geur is bereikt, kunt u de was in een bak of vorm naar keuze gieten en laten stollen.

Milieuvriendelijke optie

Je kan ook milieuvriendelijke kaarsen maken met bijenwas. Kaarsen van bijenwas zijn natuurlijk en niet giftig, en ze geven ook negatieve ionen af bij het branden, wat kan helpen om de lucht te zuiveren. Om bijenwaskaarsen te maken, kan je dezelfde stappen volgen.

Kortom, het maken van je eigen kaarsen is een leuke en lonende hobby waarmee je unieke, op maat gemaakte kaarsen kunt maken die perfect zijn voor je huis. Zet je jouw prachtige zelfgemaakte kaarsen voor je raam en heb je houten shutters? Zorg er dan wel voor dat je zeker weet dat deze brandwerend zijn!